4 hemmeligheter for et godt opplyst soverom

Det er mange aspekter ved å skape et godt opplyst rom, men hvis du ikke er kjent med belysning, kan du føle deg litt forvirret når du skal skape et attraktivt og praktisk rom. Hvis du føler at det er noe som mangler, men ikke helt vet hva det er, kan vi kaste lys over hemmelighetene som kan hjelpe deg med å lyse opp ethvert rom i hjemmet ditt:

1. Formålet med rommet
2. Belysningssoner
3. Lyskilder
4. Lys som kan dimmes

La oss komme i gang…

1. Rommets funksjon

En av de viktigste faktorene du må ta hensyn til når du skal lage et belysningskonsept, er hvordan du ønsker å bruke rommet. Hvilken type belysning du trenger, avhenger av hvordan du oppholder deg i rommet og hvilken stemning du ønsker å skape.

Finn ut hvordan belysningen kan bli bedre, og begynn å lage planer ut fra dette for å finne ut hva som mangler i det nåværende belysningssystemet. Her er noen tips for å komme i gang:

For å få en god natts søvn bør du begrense eksponeringen for blått lys på soverommet og unngå sterkt lys i nærheten av sengen der du ønsker å hvile. Det er best å bruke en pære med lav fargetemperatur, for eksempel en ekstra varm hvit pære.
Vurder å installere et sterkere lys i garderoben, slik at du kan se fargene på klærne tydeligere og lettere kan våkne om morgenen og gjøre deg klar for dagen.
Velg en taklampe med dimmer i spisestuen, slik at du kan styre lysstyrken og sette stemningen. Sørg for at skinnelyset ikke blender direkte inn i øynene på dem som sitter ved bordet.

En kombinasjon av omgivelses- og arbeidsbelysning fungerer best på kjøkkenet. Sørg for at den direkte belysningen er i flukt med gulvet der den gjør mest nytte, for eksempel under skap. Alt du trenger å vite om belysning under skap, finner du i denne artikkelen.
Dimbar baderomsbelysning er vanligvis det ideelle alternativet, ettersom det gir deg mer kontroll, slik at du kan velge mellom et mykt, behagelig lys for å slappe av i badekaret eller et sterkt lys for sminking, barbering og annen personlig pleie.

Lustres

2. Soner

Å dele et rom inn i soner, hver med sine egne lyskilder og kontroller, er den enkleste metoden for å belyse det på en hensiktsmessig måte. Du får flere fordeler ved å bygge opp soner med lys som styres av ulike dimmere og brytere:

Du får mer kontroll over stemningen i rommet og kan skreddersy den etter dine behov.
Soner skaper sonespesifikke lyslommer, slik at mange mennesker i samme rom kan konsentrere seg om ulike oppgaver uten å forstyrre andre.
De sparer strøm og penger ved å begrense lysmengden til det området der du arbeider eller slapper av.
Bestem hva hver del av rommet skal brukes til, og skap soner med passende belysning. Er det for eksempel en del av rommet der du foretrekker å pusle eller lage håndarbeid? Identifiser disse områdene, og bruk arbeidsbelysning til å belyse dem slik at du kan se hva du holder på med.

Lær deg forskjellen mellom grunnbelysning, direkte belysning og aksentbelysning.

3. Lyskilden

Belysningen i et rom kan være avgjørende for om det blir bra eller dårlig. Nå som du har bestemt rommets funksjon og belysningssonene, er det på tide å finne ut hvilke armaturer og pærer som passer best til dine behov. Du må velge armaturer og pærer som bidrar til stemningen i rommet, samtidig som de er nyttige og allsidige.

Ved å kombinere flere typer armaturer, som gulvlamper, bordlamper og taklamper, og integrere dem i innredningen, kan du skape et sammenhengende belysningssystem som ser bra ut uten å være begrenset til ett enkelt bruksområde. Velg ut fra rommets og områdets funksjon – alt som gjør øynene anstrengt eller trøtt, bør unngås.

4. Dimmere

Alle rom, spesielt de som brukes til mange ulike funksjoner, bør ha en dimmer. Med en dimmer kan du endre belysningen slik at den passer til dine spesifikke behov uten å måtte endre eller legge til lyskilder, noe som gir deg mer fleksibilitet og kontroll. Med en dimmer kan du også variere belysningen i løpet av dagen – prøv et sterkt hvitt lys om morgenen for å våkne, og bytt til et beroligende, dempet lys om kvelden for å sove.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *