Lysdioder (LED) er en enkel oppfinnelse som har potensial til å endre belysningssektoren radikalt. Vet du ikke så mye om dem? Her er tre viktige ting du trenger å vite for å bli oppdatert:
1. Hva står forkortelsen LED for?
Lysdiode
En diode er en elektrisk enhet eller komponent med to elektroder (en anode og en katode) som det strømmer strøm gjennom, vanligvis bare i én retning (inngang gjennom anoden og utgang gjennom katoden). Dioder er vanligvis laget av halvledermaterialer som silisium eller selen – stoffer som leder elektrisitet under visse omstendigheter, men ikke under andre (for eksempel ved visse spenninger, strømnivåer eller lysintensiteter).
2. Hva er LED-belysning?
En lysdiode er en halvlederenhet som avgir synlig lys når en elektrisk strøm sendes gjennom den. Det er egentlig det motsatte av en solcelle (en enhet som omdanner synlig lys til elektrisk strøm).
Visste du at? Det finnes en lignende enhet som kalles IRED (Infrared Emitting Diode). I stedet for synlig lys avgir IRED-enheter infrarød energi når en elektrisk strøm sendes gjennom dem.
3. Hvordan fungerer LED-lys?
Det er faktisk veldig enkelt og veldig billig å produsere, og det var derfor det var så stor begeistring da LED-lysene ble oppfunnet!
Tekniske detaljer: LED-lys består av to typer halvledermateriale (en p-type og en n-type). P- og n-materialene, også kjent som ekstringente materialer, har blitt dopet (nedsenket i et stoff som kalles «dopingmiddel») for å endre de elektriske egenskapene deres noe sammenlignet med deres rene, uendrede eller «iboende» form (i-type).
Type p- og type n-materialer skapes ved å tilføre atomer av et annet grunnstoff til det opprinnelige materialet. Disse nye atomene erstatter noen av de eksisterende atomene og endrer dermed den fysiske og kjemiske strukturen. P-type materialer skapes ved å bruke grunnstoffer (for eksempel bor) som har færre valenselektroner enn det opprinnelige materialet (ofte silisium).
N-type materialer skapes ved å bruke grunnstoffer (for eksempel fosfor) som har flere valenselektroner enn det iboende materialet (ofte silisium). Nettoeffekten er en p-n-overgang med interessante og nyttige egenskaper for elektroniske anvendelser. Disse egenskapene avhenger hovedsakelig av den eksterne spenningen som tilføres kretsen (hvis det er noen) og strømretningen (dvs. hvilken side, p-typen eller n-typen, som er koblet til den positive polen og hvilken som er koblet til den negative polen).
Anvendelse av tekniske detaljer:
Når en lysdiode (LED) har en spenningskilde tilkoblet med den positive siden på anoden og den negative siden på katoden, flyter det strøm (og lys sendes ut, en tilstand som kalles forward bias).
Hvis de positive og negative endene av spenningskilden var koblet omvendt (positiv på katoden og negativ på anoden), ville det ikke flyte strøm (en tilstand som kalles revers forspenning). Forspenning fremover gjør at strømmen kan flyte gjennom lysdioden og dermed avgi lys. Omvendt forspenning hindrer strømmen i å flyte gjennom lysdioden (i det minste opp til et visst punkt der den ikke klarer å holde strømmen i sjakk – kjent som omvendt toppspenning – et punkt som, hvis det nås, vil skade enheten irreversibelt).
Selv om alt dette kan høres utrolig teknisk ut, er det viktigste for forbrukerne at LED har forandret belysningslandskapet til det bedre, og de praktiske bruksområdene for denne teknologien er nesten ubegrensede. Du kan sjekke ut alle våre LED-pærer til lysekroner og annet belysningsutstyr.