Kjellere kan være store eller små, avhengig av hvor mye plass du har. Det finnes tross alt steder hvor det ikke er mulig å ha kjellerplass, og hvor det ikke er verdt å måtte forholde seg til oversvømmelser i mer enn halve året. Men hvis du har en kjeller (eller en kjellerleilighet), er det sannsynlig at den får minst naturlig lys av alle rom i huset ditt. Dette skaper særlige problemer når det gjelder å utarbeide en belysningsplan.
Hva du bruker kjelleren til, avhenger helt og holdent av størrelsen og omgivelsene. Selv om kjelleren oftest brukes til oppbevaring eller vask, er det likevel nødvendig å sørge for at den er godt opplyst, uansett hvilken funksjon du har tenkt å bruke den til.
Belysningsstiler
Med mindre du flytter inn i et nytt hjem eller gjør en større oppussing, er stikkontaktene og lysarmaturene nesten helt sikkert allerede på plass. Med nye, mindre belysningsalternativer kan du enkelt få mest mulig ut av det du allerede har, samtidig som du kan legge til ekstra lys som ikke var mulig før.
Hvor mye belysning du trenger, avhenger av størrelsen på kjelleren og hvordan du planlegger å bruke den. Hvis du har et mindre rom eller planlegger å bruke det primært til lagring, verksted eller vaskerom, bør du fokusere på disse to formene for belysning:
Allmennbelysning, vanligvis i form av lamper over, gir omgivelseslys eller generelt lys i hele rommet, slik at du kan gå inn og bevege deg komfortabelt rundt uten å snuble over noe. For å få en akseptabel mengde lys i et lite rom trenger du kanskje bare én allmennbelysningskilde. Ellers trenger du flere kilder plassert jevnt rundt i rommet, for eksempel skinnelamper eller pendellamper hvis du har plass til det.
Velg armaturer med slank profil, for eksempel innfelte armaturer eller LED-paneler, for en kjeller med lite vertikal plass, slik at de ikke tar opp den lille vertikale plassen som er tilgjengelig og skaper et rotete miljø.
Arbeidsbelysning er en type belysning som bygger på allmennbelysningen ved å gi en fokusert, skarpere lyskilde, for eksempel en bevegelig arbeids- eller leselampe. Arbeidsbelysning er nødvendig i områder der du arbeider i kjelleren, for eksempel rundt vaskemaskiner, pulter, gjør-det-selv- eller hobbybord og arbeidsbenker.
Hvis du har et større rom eller bruker kjelleren til andre formål, for eksempel stue, spillrom eller TV-stue, bør du vurdere å legge til den tredje typen belysning:
Accentbelysning gir interesse og dybde til belysningsplanen din ved å trekke oppmerksomheten mot viktige elementer i rommet, som kunstverk, arkitektoniske detaljer eller møbler, for eksempel en vinhylle. Lysskinner, lampetter, fotoforer og andre retningsbestemte armaturer kan hjelpe deg med å forbedre belysningen og fremheve viktige elementer i rommet.
Valg av lyspærer
Pæretypen du bruker er en av de viktigste faktorene du må ta hensyn til når du skal velge riktig belysning til kjelleren. Når du skal velge den beste pæren for jobben, bør du ta hensyn til følgende faktorer:
Type
Personlige preferanser og hva som passer til armaturene dine avgjør hvilken type pære du velger. Etter hvert som glødepærene fases ut, er det to hovedtyper å ta hensyn til:
CFL
Da CFL først ble kommersielt populære på 1990-tallet, hadde de et dårlig rykte. Til å begynne med var folk motvillige til å akseptere disse pærene fordi de var trege til å starte og hadde en kald farge, til tross for at de var energieffektive. Disse pærene har utviklet seg mye siden den gang. I dag finnes de i en rekke spennende fargetemperaturer og design, noe som gjør dem ideelle for pendellamper med bare pærer, i tillegg til at de har lang levetid og er energieffektive.
LED har mye å by på som en energieffektiv, holdbar og billig pære med en kjølig driftstemperatur. Da LED-pærene først kom på markedet, var startkostnaden ublu, og mange kviet seg for å bruke penger på dem. Men etter hvert som prisene har sunket betraktelig og det finnes et større utvalg av former, størrelser og farger, har LED blitt det foretrukne alternativet.
Lysstyrke og farge
Uavhengig av om du velger CFL eller LED til kjelleren, bør farge og lysstyrke (lumen-nivå) velges i henhold til de oppgavene du utfører der. De fleste foretrekker en varmere fargetemperatur som ligner glødepærer, men det er opp til deg:
For stemningsbelysning anbefaler vi et lys som er varmt og sterkt nok til å lyse opp rommet fullt ut, men ikke så sterkt at det blender, spesielt ikke med armaturer med bare pærer.
Velg en arbeidslampe som er litt kjøligere og nærmere dagslyset. En lampe med et kaloritall på 3500k eller mer vil holde deg våken og fokusert på arbeidet ditt.
Du kan bruke varm eller kald aksentbelysning, men velg en pære som er sterkere enn resten av lyset i rommet for å virkelig trekke oppmerksomheten mot de områdene du ønsker å fremheve. Hvis du skal belyse kunstverk, bør du velge en pære med høy CRI:
Dimbare pærer og dimmere
Når du velger pærer, enten det er kompaktlysrør eller LED-pærer (lysdioder), bør du se etter et produkt som spesifiserer om det er dimbart. Pærer og dimmere som kan dimmes, gir deg større fleksibilitet i belysningen, og selv om du kanskje ikke tror du kommer til å trenge dem i kjelleren, er det alltid bra å ha muligheten i tilfelle du finner et annet bruksområde for rommet senere.